Wees op tijd, zeker als professional afbeelding

Wees op tijd, zeker als professional

  • Datum uitspraak: 4 oktober 2022
  • Instantie: Gerechtshof 's-Hertogenbosch
  • Rechtsgebied: Verbintenissenrecht
  • Sectoren: Gerechtshof
  • Samenvatting: Klachten? Leg vast dat er is geklaagd

Zeker een professionele partij moet snel klagen. Dat was de les voor een professionele autohandelaar. Deze handelaar had op zijn beurt een auto gekocht van een andere handelaar. De auto was geleverd en vervolgens binnen 5 dagen doorverkocht. Totdat moment leek alles in orde. De laatste koper klaagde over een ernstig schadeverleden, dusdanig dat reparatie volgens de merkdealer niet mogelijk was. Het ging onder andere om een krom chassis, een kromme schokbreker en veel ontbrekende onderdelen. Daarop heeft de handelaar de auto teruggenomen. Uiteindelijk is de auto aan een andere handelaar verkocht, maar voor een lager bedrag dan de oorspronkelijke aankoopprijs.

De kopende handelaar wil dat verschil vergoed krijgen, omdat anders verlies wordt geleden. Een op het eerste oog logische en begrijpelijke redenering. Het pakt anders uit en het gerechtshof had weinig woorden nodig. Een bezwaar dat de kantonrechter niet alle feiten had meegenomen, wordt meteen afgedaan. Waar het volgens het gerechtshof omgaat, is dat de handelaar veel te lang heeft gewacht met klagen: vier maanden nadat de klachten bekend waren, kwam voor het eerst een mail. En daarmee is niet voldaan aan het wettelijke criterium ‘niet binnen bekwame tijd’.

Of er in de periode tussen het bekend worden van de klacht en de mail ander contact was, staat niet in het arrest. Als dat contact er was, dan was het vermoedelijk mondeling – en niet aantoonbaar. Reden voor deze handelaar om voortaan meteen en per mail te klagen….

Is deze case herkenbaar?

Schetst bovenstaande case voor jou een herkenbare situatie? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.